Finally West Lake gets the calm and tranquil hideaway it deserves. A small but charming patio and an uncluttered front room equals a Bohemia that’s ideal for lazily whiling away an afternoon.

Try as they occasionally might, many cafes on West Lake just can’t get it right. Sometimes its the coffee that tastes as if it were made from sludge skimmed from the top of the lake. Other times it’s the miserable service staff who seemingly would have preferred if you’d never sat down in the first place. The result is a near complete lack of knowingly returning customers, which couldn’t be more different from Bohemia as it steadily builds on its list of loyal locals.

Some of Bohemia’s success lies in that it hasn’t gone overboard in trying to create something exceptional. A few basic chairs, tables and pot plants dress the outside and a tidy indoor arrangement lends itself to the view across the water. A big glass window with minimal decoration ensures that the views from within are almost as good as they are from outside. The menu is great, with fresh juices, good coffee, and even a few cakes and snacks (the honey cake is exceptionally good). So well done, Bohemia. Well done indeed.

Address: 65/52 To Ngoc Van, Tay Ho, Hanoi

015 014 013 012 011 010 009 008 007 006 005 004 003 002 001

Cuối cùng thì Hồ Tây cũng có được một chốn dừng chân bình yên và tĩnh lặng xứng đáng. Đó chính là Bohemia, một quán cà phê lý tưởng cho những ai muốn tận hưởng một buổi chiều lười biếng, với một khoảng sân nhỏ duyên dáng và một căn phòng bày trí gọn gàng.  

Hãy thử và bạn sẽ thấy rất nhiều quán cà phê ở Hồ Tây đã không thể khiến khách hàng hài lòng. Đôi khi cà phê ở những quán này có vị như được pha từ váng bùn đặc quánh nổi trên mặt hồ. Một số quán thì có nhân viên phục vụ thật khủng khiếp. Họ thậm chí còn có vẻ sẽ thích hơn nếu khách chả buồn ghé vào quán ngồi. Kết quả là lượng khách quay trở lại những quán này sẽ thưa dần, khác hẳn với Bohemia, nơi lượng khách quen đều đặn cứ tăng dần lên.

Một trong những bí quyết thành công của Bohemia chính là việc không đi quá đà để tạo ra điều gì đó quá đặc biệt. Một vài chiếc bàn ghế đơn giản, mấy chậu cây trang trí bên ngoài, và không gian sắp xếp gọn gàng bên trong quán rất thích hợp với khung cảnh nhìn ngang ra hồ. Một chiếc cửa sổ kính to được trang trí tối giản nhằm đảo bảo tầm nhìn từ bên trong quán cũng sáng rộng như từ bên ngoài. Thực đơn của quán thì thật tuyệt vời, với nước quả tươi, cà phê hảo hạng, một ít bánh ngọt, và cả đồ ăn nhanh (bánh ga tô mật ong ở đây rất ngon).

Thật tuyệt vời, Bohemia. Thực sự là rất tuyệt vời.

Địa chỉ: 65/52 Tô Ngọc Vân, Tây Hồ, Hà Nội

[Dịch: Phạm Ngọc Diệp]

Facebook Comments
Cafe Wifi

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: